donderdag 29 januari 2009

Parket vraagt zware straf voor hulp bij zelfdoding

Een rechter in Turnhout moet oordelen of een 'therapeut' die een depressieve vrouw een dodelijke cocktail geneesmiddelen meegaf, mee verantwoordelijk is voor haar dood. Het parket eist vier jaar cel. Volgens de verdediging is zelfdoding niet strafbaar en dus is hulp bij zelfdoding dat ook niet.

Sylvia S. (42) uit Turnhout was al lang depressief en consulteerde een psychiater. Eind maart 2007 kwam ze via internet in contact met de Nederlandse Stichting De Einder, een organisatie voor 'begeleiding van mensen met een doodswens'. Zo komt ze op 10 april tegenover Yves A. (69) te zitten, een zelfverklaarde therapeut uit Ranst, die de vertegenwoordiger is van De Einder in België. Hij stelt haar een
'lichaamstherapie' voor en belt met de psychiater van Sylvia S, maar die veegt hem de mantel uit en verbiedt de 'therapie'. Twee dagen later is de vrouw dood: A. heeft haar een dodelijke cocktail pijnstillers en verdovende middelen meegegeven, met een handleiding om 'waardig, fatsoenlijk en zonder neveneffecten te sterven'. Onderaan die handleiding schrijft de therapeut: "Veel succes!"

Het openbaar ministerie klaagt Yves A. onder meer aan wegens schuldig verzuim en onwettige uitoefening van de geneeskunde. Het wil dat de rechter via een zware celstraf de maatschappij een signaal geeft dat dit soort 'snelle hulp' bij het inwilligen van een doodswens moreel onaanvaardbaar is.
Volgens meester Bart Vosters treft zijn cliënt slechts ten dele schuld: "Hij had die medicijnen, die hij voor zichzelf had laten voorschrijven, niet mogen meegeven. Maar hij wordt vervolgd voor hulp bij iets dat wettelijk gezien niet strafbaar is. Over zijn handelen bestaat geen rechtspraak."
Strafrechter Rita Heylen hakt de knoop door op
.

Geen opmerkingen: