zaterdag 29 november 2008

Heroïneleverancier riskeert drie jaar na dood vriend

Nabil A. (24) uit Geel riskeert drie jaar cel omdat hij begin september zijn vriend Tim Verbrugghe een dosis heroïne had verschaft die hem de dood heeft ingejaagd. Nabil zegt zelf dat hij enkel tussenpersoon was.

Nabil A. is enkele maanden geleden nog veroordeeld voor drugsfeiten. Begin september dit jaar belde zijn vriend Tim Verbrugghe of hij geen dosis heroïne wilde leveren. Nabil A. zorgde daarvoor en samen met zijn vriend Tim en diens vriendin S.D. gebruikten ze de hard-drugs. S.D. werd misselijk. Tim gebruikte ook en werd plots duizelig. Toen ze hem in bed legden, stikte hij in zijn braaksel.

«Ik eis een bijzonder zware straf voor Nabil A.», zegt openbaar aanklaagster Catherine Dederen. «Hij heeft niet altijd meegewerkt, heeft zijn strafverleden niet mee en noemt de leverancier van de drugs niet.»

Advocaat Bart Vosters probeert een en ander te nuanceren. «Uit de autopsie bleek dat het slachtoffer 1,8 promille alcohol in zijn bloed had (volgens getuigen had hij 's middags al zes Duvels en evenveel pinten bier op, nvdr). Er werden ook sporen van cannabis, codeïne, opiaten en diazepan in zijn bloed teruggevonden. Tijdens een huiszoeking bij Tim zijn ook pillen en drugsrestanten gevonden. Hij had ook al jaren een drugsprobleem. Hij was overigens na het cafébezoek al onwel geworden en toch vroeg hij zelf nog om de heroïne. Naar mijn aanvoelen is het dus de cocktail geweest die dodelijk is geweest. De heroïne was enkel de druppel.»

Nabil A. stelde de rechtbank voor hem tweeduizend uren werkstraf te geven. «Hem treft schuld, maar het is gedeelde schuld», zegt Vosters. «Die vriendin van het slachtoffer wist ook wat Tim die namiddag al ophad. Daarom wil ik dat de rechtbank haar oproept als getuige.
Vonnis op 12 december.

Geen opmerkingen: