zaterdag 20 juni 2009

Vijf of zes moorden, wat is het verschil ?

Ingewijden weten allang dat Freddy Horion geen zesvoudig, maar een vijfvoudig moordenaar is”, zegt Bart Vosters. De advocaat reageert nuchter op het verhaal van zijn cliënt dat die zijn eerste moord destijds ’gemakshalve’ heeft bekend omdat het hem niet kon schelen.
Morgen, dinsdag 23 juni, zal het exact dertig jaar geleden zijn dat Freddy Horion (61 intussen) samen met zijn kompaan Roland Feneulle in Sint-Amandsberg het vijfkoppige gezin van autohandelaar Roland Steyaert uitmoordde.

Wraak op de maatschappij

“Als wraak op de maatschappij”, verklaarde hij later. Vader, moeder, twee dochters en de toekomstige schoonzoon. De oudste dochter werd eerst nog verkracht en kreeg dan een nekschot. Buit? Vierduizend frank, een handvol waardeloze juwelen en wat antieke spullen.Horion kende het gezin van haar noch pluim.

Dommekloot

Na zijn arrestatie bekende Horion ook vrij snel de moord op de Russische winkelierster Hélène Lichachevsky (43) vier maanden eerder - op 9 februari 1979 - in de Vliegtuiglaan in Gent.
Afgelopen weekend raakte bekend dat Horion nu beweert dat hij die eerste moord op zich heeft genomen, omdat hij sowieso toch al zeker was dat hij de doodstraf zou krijgen voor de gruwel in Sint- Amandsberg.

Nog te goed

Hij was er wel bij in de Vliegtuiglaan, maar heeft niet geschoten, zegt hij nu. Die bewuste 9 februari wilde hij met zijn vriend R. een overval plegen, die hij “nog te goed had” omdat hij in 1974 extreem zwaar was gestraft voor een reeks kruimeldiefstallen.
Toen de winkelierster tijdens de overval zijn vriend - die in de buurt van de Vliegtuiglaan woonde - herkende, griste die in paniek de long rifle uit Horions handen en schoot de vrouw dood. “Ik ben toch een dommekloot geweest hè”, zegt Horion nu over het feit dat hij zijn makker in bescherming heeft genomen.

Twijfel

“Echt nieuw is dat element niet. Ik wist dat allang. Zelfs speurders hebben altijd getwijfeld over Horions aandeel in die moord in de Vliegtuiglaan, omdat hij bepaalde elementen niet wist”, vertelt Horions advocaat Bart Vosters uit Arendonk.

Al verjaard

Waarom hij er nooit eerder mee naar buiten is gekomen? “Zesvoudig of vijfvoudig moordenaar: veel verschil maakt dat niet voor de strafmaat”, zegt Vosters.
“En hij was er bij in de Vliegtuiglaan, dus hij zou sowieso als mededader veroordeeld zijn geweest. Voor zijn vriend R. maakt het ook geen verschil meer. De feiten zijn al 15 jaar verjaard. Stel dat er toch nog een schorsingsgrond wordt gevonden en justitie het dossier heropent, welke onderzoeksdaden kunnen er dan nog gesteld worden? Neem alleen al zo’n wedersamenstelling: hoe zou je dát aanpakken na 30 jaar?”

Niemand durft
Of een vijfvoudig moordenaar toch niet iéts ’beter’ klinkt dan een zesvoudig moordenaar? “Ik denk dat het voor de strafuitvoeringsrechtbank waar hij jaarlijks verschijnt om zijn voorwaardelijke invrijheidstelling te vragen, weinig verschil maakt. Ik kan al niet meer tellen hoeveel jaar na elkaar wij al een dossier hebben ingediend, maar ondanks alle gunstige verslagen van psychiaters durft niemand de verantwoordelijkheid dragen. Ik vraag me af waarom je dan nog rapporten van deskundigen nodig hebt.”

Geen opmerkingen: