maandag 15 juni 2009

Frans duo vraagt vrijspraak voor dubbele moord in Deurne

De advocaat van Eric Tacquet (44) heeft voor het Antwerpse assisenhof vandaag de vrijspraak gepleit voor zijn cliënt. De Fransman staat samen met zijn landgenoot Philippe Pichot (49) terecht voor een dubbele moord, een dubbele moordpoging en de diefstal van 33 kilogram hasj. Pichot pleit schuldig aan de diefstal, maar vraagt de vrijspraak voor de dubbele moord en voor één moordpoging. Over de andere moordpoging, waarbij hij toegeeft dat hij op het slachtoffer vuurde om hem weg te jagen, moet de jury maar oordelen.

Levering hasj loopt mis
De feiten speelden zich in de nacht van 3 op 4 maart 2006 af in een appartement aan de Alfons Schneiderlaan in Deurne. De broers Amar (27) en Hassan Afquir (22), Abdellah Kjidaa (31) en Karim Yachou (29) hadden daar met twee Franse drugstoeristen afgesproken voor de levering van een partij hasj. Het liep echter gruwelijk mis.

Hassan en Abdellah werden door een van de Fransmannen doodgeschoten. Karim kon het appartement ontvluchten, maar kreeg wel een kogel in de arm. Amar stond buiten op straat op het moment van de schietpartij. De andere Fransman vuurde nog op hem tijdens hun vlucht, maar hij bleef ongedeerd. De klanten gingen er met het geld én de drugs vandoor.

Doorgedreven telefonie-onderzoek
De twee beschuldigden werden enkele weken later gevat na doorgedreven telefonie-onderzoek. Eric ontkent iedere betrokkenheid bij de feiten, ook al werd hij door Karim en Amar herkend. Meester Bart Vosters had zo zijn twijfels bij die herkenning.
"Karim heeft de schutter maar vluchtig gezien, niet voldoende om hem met zekerheid te herkennen. Tacquet mankt ook, wat door geen van beiden vermeld werd." Ook voor het colablikje in het appartement waarop Erics dna werd teruggevonden en voor de aangetroffen kruitsporen op zijn kleding had hij een verklaring.

Philippe gaf toe dat hij op Amar gevuurd had omdat die op de auto kwam aflopen. Hij wilde hem wegjagen, niet doden. "Volgens mij is er van enige voorbedachtheid of intentie tot doden geen sprake, maar u zal daar over oordelen", zei meester Walter Damen. Voor de moorden op Hassan en Abdellah en de moordpoging op Karim pleitte hij de vrijspraak. Die werden door Philippes kompaan gepleegd, van wie hij de naam niet wil onthullen. De diefstal van de drugs betwist hij niet.

Roofmoord
Het openbaar ministerie vroeg om een herkwalificatie van de feiten. Volgens advocaat-generaal Filip Claes ging het de beschuldigden niet om het doden van de slachtoffers, maar om de diefstal. De feiten moesten wat hem betrof heromschreven worden naar roofmoord, maar niet alle partijen waren het daarmee eens.

Het hof besliste in een tussenarrest om de juryleden toch bijkomende vragen te stellen, zodat ze de mogelijkheid hebben om de Fransmannen schuldig te verklaren aan roofmoord. De burgerlijke partijen en de verdediging krijgen in hun replieken morgen de kans om daar standpunt over in te nemen. Daarna zal de jury zich terugtrekken om te beraadslagen over de 32 schuldvragen.

Geen opmerkingen: